Malgrat tot, uns països es comprometen


Un total de 96 països han tramès a l'ONU cartes que inclouen els seus compromisos per mitigar el canvi climàtic a l'horitzò 2020. (...)
Del total de comunicacions rebudes, 36 corresponen a nacions industrialitzades, les quals reduiran les seves emissions obligatòriament. A més, s'han tramès 60 cartes de països en vies de desenvolupament amb els seus compromisos voluntaris.
La debilitat del pacte de Copenhague no ha impedit un alt nivell de respostes. Les emissions d'aquests països sumen el 78$ dels gasos efecte hivernacle generats en el sector energètic (el qual aporta el 80% de les emissions totals del planeta).
Les nacions industrialitzades fixen fites variades. Noruega assumeix el compromís més ambiciós: una reducció de gasos fins el 40% el 2020 respecte el 1990, mentre que la meta unilateral de la UE es queda en una reducció del 20% (oberta a arribar al 30% en cas d'un acord global). I EUA promet retallar-les un 3% el 2020 respecte el 1990.
"Els països desenvolupats han assumit reduccions de gasos d'entre el 12% i el 18% pel 2020, que és just la meitat del que reclamen els cientifics, els quals proposen una retallada de gasos entre el 25% i el 40%. (...)
(...) Les potencies emergents han assumit quotes de responsabilitat voluntàries (...) limitant el ritme de creixement de les seves emissions [respecte a la tendència prevista] (...) Brasil un 39% (...) Indonèsia un 26% (...) [Sud-àfrica un 34%]. Xina i Índia emprendran accions voluntàries per millorar la seva eficiència energètica [CO2 emès en relació amb la unitat de riquesa generada, en 45% i 25% respectivament](...).
(...) la secretària d'Estat de Canvi Climàtic [d'Espanya] va destacar que els països emergents, tradicionalment reticents a assumir compromisos en aquest camp (...) "comencen a participar en l'esforç de mitigació del canvi climàtic i es van aplicant en aquesta dinàmica de canvi de model energètic".
Antonio Cerrillo, Casi 100 países tienen planes contra el cambio climático, La Vanguardia 9-02-2010.