El paper de les ciutats*


És el temps de les ciutats, del 'pensa globalment, actua localment'. Perquè aquesta coneguda frase (...) té una importància especial en referència al canvi climàtic.
(...) el 70% de les emissions es generen a les ciutats, les quals a vegades es veuen en dificultats per impulsar plans re retallada degut a les polítiques governamentals o als grans interessos econòmics. (..) Però, al menys, la consciència és creixent. L’alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, va declarar (...): "No podem esperar que els governs nacionals actuïn primer, no poden resoldre el problema per si mateixos. Com a regidors municipals tenim una obligació de confrontar el canvi climàtic. No podem defugi de les nostres responsabilitats amb les futures generacions".
A Espanya, 285 Governs locals (els quals representen a més de 27 milions de persones) estan units en la 'Red de Ciudades por el Clima, una iniciativa que des de 2004 (...) reuneix a ciutats compromeses amb el medi ambient per a que comparteixin experiències i coneixements en un fòrum.
(...) "Està creixent la consciència en tots els municipis, la diferència està en quant ambicioses són. Hi ha molt bones intencions, però el problema és la distància que separa la foto de les accions reals. A més de signar acords cal actuar" (...).
A Espanya, algunes ciutats s’estan distingint per l’ambició de les seves actuacions. Una de les principals apostes és la del municipi madrileny de Rivas .(...) volen "implicar a la ciutadania amb accions tangibles" (...). Els ciutadans del municipi, per exemple, poden instal·lar plaques fotovoltaiques en les seves llars sense que els suposi cap cost. (...) l'Ajuntament ha arribat a un acord amb Bancaja per a que ofereixi préstecs als propietaris, préstecs que es poden pagar amb els beneficis que genera l’electricitat, que va connectada a la xarxa general. (...) les plaques tenen una vida útil de 25 anys, el ciutadà obté beneficis a partir dels nou anys.
(...) Els ripensos, a més, poden instal·lar gratis compostadors a casa seva (per generar adob) (...). Ja sigui en cases unifamiliars o pisos que disposin de terrassa, poden accedir a un d’aquests dipòsits i rebre una sessió informativa dels tècnics que els expliquen el funcionament i els resolen dubtes abans de començar a emprar-los.
L’objectiu de les accions municipals és el d’implicar a la ciutadania, ja que, sense la participació activa de les ciutats, la sostenibilitat es fa impossible.(...) "Es tracte de canviar la cultura urbana, amb polítiques directes, hi ha moltes formes racionals i simples de canviar les coses (...).
Cristina Castro Carbón, La revolución verde será local, El País 3-1-2010.