Sexe contaminat


Evidentment [hi ha relació entre sexe i medi ambient]. Estan intrínsicament lligats, pel bo i pel dolent, quan es produeix un desequilibri en l’ús de substàncies tòxiques en relació amb la dosi, concentració i via d’absorció. Tan si són substàncies químiques com naturals poden alterar la funció sexual i/o reproductiva dels éssers humans. Destacaríem els pesticides, fertilitzants, conservants; substàncies que entren en la nostra cadena alimentària.
Anualment surten al mercat unes 4.300 substàncies que poden interferir en la capacitat reproductora de l’ésser humà –homes i dones-. Són metabòlits o residus que es dissolen a l’aigua, estan a l’aire o s’ingereixen. És un problema complex però el suficientment greu per a que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) tingui un equip d’investigadors. [Els metabòlits] creen alteracions en la morfologia de l’espermatozoide disminueixen l seva mobilitat o provoquen l seva mort abans que tingui capacitat reproductora. (...) Fa anys el Govern espanyol ja va retirar pinsos que tenien una alta concentració de disruptors [metabòlits] estrogènics i va demostrar que provoquen una alteració de la producció de cel·les precursores dels espermatozoides.
[Controlar els metabòlics] és molt difícil (...). Les primeres substàncies que es van detectar van ser certs materials pesants com el plom. (...). Ara és molt més complicat. Els plàstics, per exemple, tenen una quantitat d’elements increïble. (...) Estem envoltats per aquests elements i detectar la substància que provoca un procés d’infertilitat és summament complex.
Hem de dur una altra forma de vida. Les persones sedentàries tenen una predisposició d’un 43% més de presentar problemes en l’esfera sexual. Cal fer exercici físic, agafar el transport públic, intentar dur una dieta sana, sense llaunes ni envasats. Així eliminem  colorants, conservants, antibiòtics, factors tòxics ... i guanyem salut.(...).
Si, [importa el lloc de treball]. Qui treballa en alts forns tenen una predisposició molt més elevada de tenir problemes d’infertilitat. Les altes temperatures destrueixen o disminueixen la producció d’espermatozoides. Els forns de fleques estan bastant ben protegits però en les foneries de metall, les quals estan a 50 o 60 graus de forma continuada, hi ha més infertilitat.
[Altres afectats són] persones que treballen amb tints de pells que maten espermatozoides ja madurs. També la tinta dels diaris en les impremtes. En els pilots d’avió es dóna una relació molt important entre infertilitat i malformacions fetals.(...).
El perquè no se sap, s’està estudiant. És un factor genètic que s’altera per la diferència de pressions d’aire.
[Que siguin conseqüència de factors tòxics] no està demostrat en el càncer de pròstata. En el cas del testicle, poden interferir substàncies que alteren la producció hormonal provocant, en aquest casos concrets, un tumor testicular. A més, la majoria dels càncers de vagina són produïts per la nicotina del tabac, un altre problema mediambiental.
El ser humà és omnívor però hem d’admetre que les carns contenen una elevada concentració de substàncies tòxiques acumulatives que molts no coneixem. Cal menjar carn amb moderació i, si és possible, biològica.
Esther Muñoz, entrevista a  Ana Puigvert, Monográfico Especial, La Vanguardia 25-05-2009.