Tot en un*: energia, canvi climàtic, desforestació, contaminació, pobresa, negocis, armes


"Delhi ha donat llum verda a la mina d'urani a uns quilòmetres del poble; destruirà 50 hectàrees de bosc i contaminarà tota la zona [paralitzant un innovador projecte forestal i de desenvolupament sostenible]" (...).
(...) "L'urani forma part de l'acord amb Hillary Clinton durant la seva visita de l'estiu" (...) "És per a usos civils i també militars".
Fa anys que els pobles de Meghalaya lidien amb la mina d'urani, però fins ara els líders tribals havien frustrat qualsevol operació a gran escala. Però un nou acord amb Estats Units –que ja trepitja l’accelerador de la seva pròpia indústria nuclear després d'anys de dubtes- ha creat pressions irresistibles per construir més centrals nuclears. La peça clau és el pla del govern (...) per moderar les emissions de CO2. Això fa imprescindible la mina a Meghalaya, ja que en aquests moments no hi ha prou urani a l’Índia per a les disset centrals nuclears existents. Amb l'acord signat amb Clinton el juny, les multinacionals nord-americanes General Electric i Westinghouse subministraran la tecnologia per a dos noves centrals. És un indicador del que ve a gran escala mundial. A Estats Units el Senat probablement aprovarà la nova versió de la llei de canvi climàtic gràcies a la seva aposta per ressuscitar la indústria nuclear a EUA. "El lobby nuclear (...) serà clau per a que Obama aconsegueixi el que vol al Senat" (...).
El cert és que l'opció nuclear ja s’incorpora a tots els plans de reducció d’emissions de CO2, en les grans economies dels grans països emissors, tant EUA i la Xina com Índia. (...)
(...) Encara que en els fòrums alternatius de Copenhaguen la majoria es manté en contra [l'energia nuclear], no només pels problemes dels residus que genera, sinó perquè l’extracció i transport d'urani generen emissions de CO2. I a mesura que s’exhaureix l'urani "les emissions directes de CO2 pujaran de forma ràpida ja que faran falta més hidrocarburs per extraure l'urani" (...).
(...) "Serem els primers en rebre les aigües contaminades que passen per la mina. Després la contaminació seguirà fins Bangladesh. Lluitarem amb l'esperit i les táctiques de Gandhi" (...)
Andy Robinson, El paraíso perdido de Bremley, La Vanguardia 16-12-2009.