9.3.3 Canvi climàtic

--> -->
Els fets observats superen les previsions més pessimistes dels models climàtics, la qual cosa ha accelerat la preocupació dels seus efectes i, en alguns casos, les actuacions per mitigar-los i per adaptar-se a les previsions.

Per primera vegada a la humanitat, ens encarem a un problema global originat, fins ara, per uns pocs, en el qual, previsiblement, hi contribuirà molta gent en la seva persecució del model de vida que se’ls mostra, el mateix que ha originat i està agreujant el canvi climàtic. Evidentment, es tracta d’una nova i difícil situació que estem abocats a resoldre. D’això ara n’estem convençuts. Ara només falta posar-nos d’acord de quan li costa pagar a cadascun!

Els articles que il·lustren aquest tema són:


-->
300.000 morts a l’any pel canvi climàtic
El Fòrum Humanitari Mundial 2009 estima que unes 300.000 persones moren cada any a causa de l’impacte de l’escalfament global. L’ONG ‘Save the Children’ creu que el 85% d’aquestes morts (unes 250.000) corresponen a nens menors de cinc anys. Així ho han  posat de manifest en el context de la Conferència sobre Canvi Climàtic de les Nacions Unides, que reuneix a 194 països a Cancún (...).
Agències, Unos 250.000 niños mueren cada año por el cambio climático, La Vanguardia 30-11-2010.

Les economies que més aviat s’adaptin a baixos nivells de carboni seran més competitives.
Alemanya i Gran Bretanya han complert els objectius de Kyoto amb deu anys d’antelació.
Les multinacionals donen una sorpresa i, amb Greenpeace, demanen als governs que ratifiquin els protocols de Kyoto.
Jordi Goula, El verce también es estratégico, La Vanguardia 1-09-2002.

-->
Les files dels negacionistes del canvi climàtic perden a un primer espasa. Bjorn Lomborg canvia de bàndol. Ara diu que lluitar contra el canvi climàtic és una prioritat. (...) havia mantingut que la major part dels problemes ambientals eren pura exageració dels ecologistes, la qual cosa va brindar abundant munició ideològica als que pensen que l’escalfament és mentida.
(...) el seu és un gir copernicà. Com altres escèptics del canvi climàtic, va alimentar els dubtes i va qüestionar la necessitat de combatre'l. (...)
Ara, en canvi, afirma que "l’escalfament global és indubtablement una de els preocupacions clau del món" a més "d’un repte que la humanitat ha d’afrontar". (...)
Antonio Cerrillo, El negacionista arrepentido, La Vanguardia 1-09-2010.
-->

L’informe [de l’Índex de Desenvolupament Humà número 20] reitera que (...) urgeix "trencar l’estret vincle entre creixement econòmic i emissions de gasos efecte hivernacle".
R.M. Bosch, Más igualdad para progresar, La Vanguardia 5-11-2010.