El gran dilema


(...) el gran assumpte és el finançament i els altres ajuts que rebran les nacions en vies de desenvolupament per elaborar plans per mitigar el canvi climàtic.(...) ¿Qui pagarà aquesta factura solidària en època de crisi? ¿Està la societat occidental capacitada per ajudar als desplaçats pel canvi climàtic?
(...) el cap de la delegació del G-77 (...) va acusar als països rics de defugir els seus compromisos i de demanar a altres nacions que "subvencionin el seu alt nivell de vida". (...) "Necessitem un pacte substancial a Copenhaguen i ajut immediat perquè els països pobres puguin combatre el canvi climàtic a partir de l' any 2010" (...).
Antonio Cerrillo, Cambio climático: ¿y ahora qué?, La Vanguardia 7-11-2009.


Canviar energia i agricultura no és un repte fàcil
Tots els senyals suggereixen que el planeta es continua dirigint en línia recta al desastre climàtic. (...) I, tot i això, encara no hem pres mesures eficaces.
(...) el repte econòmic del canvi climàtic causat per les activitats humanes és veritablement complex. Aquest canvi sorgeix de dues fonts principals d’emissions de gasos efecte hivernacle [principalment diòxid de carboni, metà i òxid nitrós]: l'ús de combustibles fòssils per generar energia i ls activitats agrícoles, el que inclou la desforestació per crear noves terres d conreu i pastura.
No és una tasca menuda canviar els sistemes energètics i agrícoles del món. (...) Necessitem comptar amb una estratègia pràctica per reestructurar dos sectors econòmics centrals per a l'economia global i que involucren a la població de tot el món.
Jeffrey D. Sachs, Comprender el 'impasse' climático, El País 22-08-2010.