Els automòbils


Les emissions dels vehicles són una de les principals preocupacions ambientals i de salut pública a les ciutats. També per la seva important contribució al canvi climàtic.

El ministre de Justícia de California (...) va anunciar denúncies contra les grans empreses del sector de l'automòbil nord-americà, en una acció que recorda les iniciades fa uns anys contra les companyies de tabac. (...)
"Les emissions dels vehicles són la creixent font més ràpida d'emissions de carboni que contribueix a l'escalfament climàtic, però el Govern federal i els fabricants d'automòbils s'han negat a actuar. Ha arribat l'hora que aquestes empreses siguin considerades responsables de la seva contribució a aquesta crisi".
AFP, Los fabricantes de coches norteamericanos rechazan la denuncia en California, La Vanguardia 22-09-2006.

Els lliberals demòcrates britànics (...), han pres la iniciativa en l'assumpte dels impostos verds als cotxes i aviació comercial per combatre la crisi mediambiental.
Rafael Ramos, La liberal democracia britànica quiere impuestos verdes para coches y aviones, La Vanguardia 22-09-2006.



Informació del CO2 dels automòbils nous
La Comissió Europea té molt avançat un expedient contra Espanya per incompliment de la directiva que regula la informació sobre el consum de combustible i les emissions de CO2 dels automòbils nous. La UE sosté que en el nostre país no s'estan prenent les mesures necessàries per fer saber al consumidor els nivells d’emissions de CO2 que generen els vehicles. La normativa europea i espanyol exigeix aquesta informació per orientar el comportament vers la demanda de vehicles cada cop més respectuosos amb el medi ambient.
Tant la directiva europea (la 1999/94/CE) com la normativa espanyola estableixen que els impresos de promoció de vehicles, els anuncis, així com cartells, les tanques publicitàries i altres suports incloguin les dades sobre la despesa de combustible i les emissions de CO2 dels cotxes. Es demana que aquesta informació sigui "al menys, tan visible com la informació principal", i que sigui "fàcilment comprensible". Però aquesta exigència no s¡està complint a Espanya. (...) El Ministeri de Sanitat té dos mesos per explicar-se i intentar frenar l'expedient.
Antonio Cerrillo, Multa a España por no informar del CO2 de los coches, La Vanguardia 24-02-2010.


Mobilitat ecològica
En un context com l’actual, en el qual reduir l’impacte humà sobre el medi ambient és la premissa bàsica per a la supervivència del planeta, la mobilitat ecològica continua sent el cavall de batalla de les societats modernes. (...) Espanya és (...) la responsable del 25% de l’augment d’emissions de gasos efecte hivernacle en el sector del transport en tota la UE (...).
Amb la finalitat de superar totes les barreres que, fins ara, envolten al cotxe elèctric i frenen la seva implantació, la Fundació Privada Ascamm ha posat en marxa el projecte Parkinetics. (...)
El projecte, que tindrà una durada aproximada de dos anys i un pressupost d’1,2 milions d’euros, està cofinançat en un 30% per l’agència ACCIO de la Generalitat de Catalunya (...).
Anna Cabanillas, Coche eléctrico: Ascamm pisa el acelerador a fondo, La Vanguardia 10-10-2010.