Aliances estratègiques


Brasil, autosuficient en combustible per a automòbils gràcies a la producció d’etanol amb canya de sucre, comença a ser un país de gran interès per a la Xina després del descobriment de reserves petrolíferes en (...) l’Atlàntic brasiler (...). Lula va tancar un acord per a inversions xines en projectes de la brasilera Petrobras a canvi de garanties de subministrament al gegant asiàtic de 200.000 barrils al dia durant deu anys un cop es comenci a explotar els nous jaciments. A més del seu constant empeny en garantir-se fonts d’aprovisionament d’hidrocarburs, la Xina pretén endur-se la seva part del pastís de la bonança que promet ser l’explotació d’aquests recursos.
(...) Veneçuela acaba de signar un acord amb la Xina per 12.000 milions de dòlars el qual inclou el subministrament de cru a llarg termini, així com la creació d’un fons comú de desenvolupament a Veneçuela. (...) Hugo Chávez va manifestar que Veneçuela estaria disposada a construir –amb inversions xines- una nova megarefineria per adequar el cru veneçolà a les necessitats de l Xina, amb una capacitat per refinar fins 400.000 barrils de cru al dia. (...) La petrolera xina CNPC té una participació del 40% en una ‘joint venture’ amb PDVSA per construir plataformes petrolíferes per perforar en el cinturó de l’Orinoco, a Veneçuela.(...)
Japó i Veneçuela van acordar el subministrament de petroli veneçolà a llarg termini en un conjunt d’acords comercials (...).
Andy Robinson, La crisis acelera el encuentro entre China y Latinoamérica, La Vanguardia 25-05-2009.