Emissions de GEH a Catalunya


La crisi econòmica, que s'ha traduït en una menor activitat industrial i un descens del consum d’energia, ha fet que les emissions de gasos efecte hivernacle s'hagin desplomat a Catalunya. (...) Tot i això, el volum total d’aquests gasos s'ha incrementat un 27,8% des de 1990 (...). El protocol de Kyoto, un acord jurídic internacional, implica per a Espanya que pugui augmentar el gasos efecte hivernacle només un 15% de promig en el període 2008-2012 respecte a 1990.
(...) [A Catalunya] hi ha 146 grans instal·lacions regulades per l’esquema de compra-venda de drets d’emissió (són cimentaries, elèctriques, refineries, papereres, vidre, siderúrgia i altres que representen el 32% del total d’Espanya). Totes aquestes tenen uns topalls de CO2 anuals assignats per l’Administració, però majoritàriament no els han exhaurit. (...)
Catalunya manté la seva dependència de les nuclears, la qual cosa la deixa en una situació més avantatjosa per complir amb Kyoto. Dos terços de la seva electricitat es genera en les seves tres centrals nuclears [de fet, reactors nuclears en dues centrals]. (...)
També va tenir una incidència rellevant la disminució de la generació d’electricitat per carbó i la creixent aportació de les fonts renovables, la qual ja representa el 23,4% de la generació d’electricitat (davant al 17,8% de la nuclear). L’energia eòlica ja aporta el 12,5% de la demanda elèctrica, mentre que la fotovoltaica i la termosolar (de torre central o canals parabòlics) van suposar l’any passat el 2,1% (...).
Les principals reduccions de gasos registrades des de l’any 1990 es donen en les comunitats autònomes que han tingut fins ara una major implantació de tèrmiques de carbó, ja que aquest combustible ha donat pas al gas natural (per emetre menys CO2). (...) estan molt per sobre de la mitjana d’augments Canàries (+96%), La Rioja (+90%), Balears (+77%), Murcia (+75,5%) i la Comunitat Valenciana (+75%).
Antonio Cerrillo, La emisiones de gases invernadero sse desploman en Catalunya por la crisis, La Vanguardia 8-11-2010.