Enduriment contra el tabac


Ara que el sistema sanitari s'esforça en cercar fórmules per reduir la seva despesa, els metges reclamen que es posi el focus tan aviat com sigui possible sobre l'enduriment de la llei contra tabaquisme. Els càlculs són senzills: si el recent pacte per la sanitat pot suposar un estalvi de 1.500 milions d'euros en despesa farmacèutica, la prohibició de fumar en tots els locals d'oci té grans avantatges econòmics, ja que la factura sanitària per tabaquisme puja a la gens menystenible xifra de més de 5.400 milions d'euros l'any.
(...) El president de Separ, Juan Ruiz Manzano, va explicar que l'import de les despeses atribuïbles al tabaquisme per al sistema nacional de salut el 2008 va ser de 14.710 milions i els ingressos del tabac el mateix any van arribar només a 9.266 milions d'euros.
Madrid. Redacció i agències, La sanidad gasta unos 5.400 millones al año por culpa del tabaquismo, La Vanguardia 30-03-2010.
 
Hostilitat de grans multinacionals
"Grans corporacions multinacionals –va dir [el ministre de Sanitat i Consum, Julián García Vargas] - són hostils a les campanyes de reducció de l’hàbit de fumar o del consum de begudes alcohòliques i encara costa massa lligar la publicitat dels automòbils a la seguretat i no a la velocitat (...)".
Efe-Ginebra, García Vargas arremete contra las multinacioales sanitarias, La Vanguardia 9-05-1990.


El tabac, més mortífer que les guerres
Per combatre el càncer de pulmó i el de bufeta n'hi ha prou amb fer una cosa: deixar de fumar. L'evidència és contundent.
És quelcom que fins i tot les tabaqueres accepten. El consum de tabac ha causat més morts que totes les guerres del segle XX!
Víctor-M. Amela, entrevista a Sir Walter Bodmer, "El tabaco ha matado más que todas las guerras del siglo XX", La vanguardia 20-08-2010.


Tabaquisme passiu
El tabaquisme passiu causa cada any 600.000 morts al món (un 1% del total) i són els nens el grup de població més afectat. Es calcula que 165.000 menors moren anualment per aquesta causa, segons un estudi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) (...). A nivell mundial, el 40% dels nens, el 35% de les dones i els 33% dels homes estan exposats involuntàriament al fum del tabac. Com a conseqüència moren, segons les estimacions de l’OMS, 379.000 persones per malalties cardíaques, 165.000 per malalties de les vies respiratòries, 36.900 per asma i 21.400 per càncer de pulmó. [dades de 2004].
Agències, El tabaquismo pasivo causa una de cada cien muertes que se producen en el mundo, La Vanguardia 27-11-2010.