La ciutadania ho té clar i va pel davant*


Si fos certa l’existència d’una intel·ligència col·lectiva que impuls el desenvolupament de les societats en la bona direcció es podria afirmar que el futur serà molt verd. Molt verd. El 95% de la població espanyola recolza el desenvolupament de els energies renovables i en especial, de l’energia solar i l’energia eòlica.
(...) Un 97% dels enquestats contesta afirmativament a la pregunta, ¿sap vostè què són les energies renovables? En plena polèmica pels retalls a les subvencions, la dada té la seva importància. En contra del que asseguren algunes de les parts que alimenten la polèmica, la societat sí sap del que parla quan s’al·ludeix a l’energia renovable i al seu futur. No només això, sinó que el 83% considera que el Govern hauria de continuar recolzant les energies netes i el 77% considera que ha de ser la principal prioritat d’inversió de l’Executiu. (...)
La cosa té lògica. Perquè les energies netes es perceben com una gran oportunitat. Fins el 92% dels enquestats creuen que el seu  desenvolupament contribuiria a millorar la riquesa i el futur del país, Són dades contundents.
(...) un 67% consideren que les renovables són "una oportunitat per fomentar les exportacions i la importància d’Espanya en el món".
En general (...) els espanyols associen les renovables amb aspectes positius i reserven a les energies convencionals un espai proper al model capitalista i menys sostenible.
(...) I ¿fins on està disposada la ciutadania a rascar-se la butxaca? L’enquesta ho concreta. Segons les dades, el 67% dels interrogats es mostra disposat a pagar un 'premium' del 20% o més enfront a un 80% que no pagaria cap sobrepreu per les energies convencionals. Més encara, més de la meitat de la població declara estar disposada a pagar "fins un 10% més" [les dades semblen confuses!]. (...) els autors de l’enquesta conclouen que es detecta una clara "oportunitat per a les empreses del sector, especialment les de distribució elèctrica" per "marcar la diferència" i guanyar quota de mercat davant a les energies convencionals amb preus competitius per a una energia de "major valor" percebut.
Negocios, Mejor cuanto más verde, El País 18-07-2010.