L'Espanya renovable exporta


Les empreses espanyoles de renovables miren a l'extranger com a taula de salvació. Després d'uns anys en els quals se les ha pagat el quilovat a preu d'or a Espanya, ara saben que el Govern retallarà de forma significativa i han girat la seva atenció vers altres mercats per créixer. Iberdrola invertirà 9.000 milions del 2010 al 2012, dels quals 4.900 milions aniran a parar a Estats Units i 1.900 milions al Regne Unit. Acciona dedicarà 3.900 milions del seu pla estratègic a energia i gairebé el 80% a parcs eòlics, dels quals la major part es promouran fora d'Espanya. (...)
Abengoa és una altra de les companyies que han centrat els seus esforços en el mercat americà. (...) Abengoa Bioenergia (...) compta amb plantes de biocombustibles a Estats Units i [Abengoa Solar] desenvolupa dues centrals termosolars, amb inversions que superen els 1.500 milions.
(...) L'embaixador d'Estats Units a Madrid (...) assenyala que quasi la meitat dels ajuts federals dels 1.500 milions que es van donar el 2009 a EUA van ser a companyies espanyoles.
Dos factors com els incentius fiscals de diferents països i els requeriments marcats per la Unió Europea que el 20% de l'energia final es produeixi amb renovables el 2020 estan contribuint a que diferents països s'interessin per la tecnologia de les firmes espanyoles.
Conchi Lafraya, Las renovables miran afuera ante las dudas legilalivas en España, La Vanguardia 26-04-2010.