Viure prop de l'autopista


Viure prop de vies de trànsit molt transitades perjudica el desenvolupament dels pulmons dels nens i adolescents (...).
"En moltes àrees urbanes, l'augment de població porta a construir cases i escoles prop de vies molt transitades, per la qual cosa molts nens viuen i van a escola prop de grans fonts de contaminació" (...). "Davant la magnitud dels efectes registrats i la importància de la funció pulmonar en el risc de malaltia i mort d'adults, reduir el nivell de contaminació del trànsit al qual estan exposats els menors podria aportar beneficis substancials per a la salut pública".
Estudis anteriors havien establert que la contaminació de l'aire comporta un major risc d'asma i altres malalties respiratòries als nens petits. S'ha observat també que els adults que viuen prop d'una autopista o una gran artèria urbana tenen un risc doble de morir per una causa respiratòria o cardiovascular que els que viuen en llocs poc contaminats; els efectes cardiovasculars s’atribueixen a que alguns contaminants afavoreixen la formació de coàguls en la sang.
(...) Els resultats mostres que inclús els nens sans, i no només els més vulnerables a trastorns respiratoris com l'asma, tenen una funció pulmonar reduïda a l'arribar a adults si han estat exposats a alts nivells de contaminació durant l’adolescència.
"Aquest descobriment plateja qüestions importants per a la societat sobre l’estructura del sistema de transport, els motors i els combustibles".
Josep Corbella, La contaminación del tráfico perjudica el desarrollo pulmonar en los menores, La Vanguardia 27-1-2007.