Produir-se a casa la pròpia energia*


Vostè pot produir la seva pròpia energia a casa seva, i a Alemanya, a més, guanyar diners venent a la xarxa la que li sobri.
Vostè sol o amb socis munta la seva pròpia central d’energia e la seva vivenda, la seva comunitat o a la seva fàbrica. S’instal·la en dies i als set anys haurà amortitzat aquesta inversió i guanyarà diners al vendre-la a la xarxa.
Dintre de poc [aquestes centrals] seran molt més barates degut a que la Volkswagen ja les està fabricant i venent a milers –en té programades 100.000 i n’ha venut 20.000 en dos mesos-, i quan es fabriquin encara més massivament s’abaratiran encara més. Ara li costaria uns 30.000 euros la més senzilleta.
(...) el 200 vaig defensar, i vam promulgar, la llei d’Energia Renovable que obliga a les grans elèctriques a comprar-te la teva energia sobrant encara que siguis un petit productor. (...)
Estem creant un autèntic mercat de l’energia –molts venedors i compradors- i no l’oligopoli insostenible –quatre elèctriques cobren el rebut de milions de consumidors- que patíem fins ara.
[És fals que la renovable encara no sigui suficient per a les grans fàbriques] A Alemanya, les grans fàbriques ja tenen o projecten les seves pròpies centrals energètiques i al mateix temps està fent créixer una indústria de fabricació en massa de “kits de producció energètica individual”, el qual serà en l’energia el mateix que el PC a la informàtica. I ja veurà la Seat!
(...) Enlloc de petroli, ara [l’oligopoli de els quatre elèctriques alemanyes] planten molins i plaques i controlen la generació, la xarxa i la venda. Per això s’han inventat el de la gran central solar del Sàhara. Per què? Perquè la Volkswagen i la gran indústria veuen el negoci de produir la seva pròpia energia i de vendre els generadors, i els estan donant l’esquena. Aquesta gran “central” sahariana els permetria continuar tenint [el control]. (...)
El quilovat renovable és més car. Ho és degut a que el quilovat fòssil del gas, carbó o petroli no incorpora al seu preu el que contamina: quan ho incorpori, serà inviable. (...)
S’haurien de retirar tots els impostos a la generació d’energia i deixar només un que gravés la contaminació causada. Aquest seria el reconeixement definitiu a la proliferació de les centrals de generació privada a Europa –a Alemanya ja n’hi ha més de cent mil instal·lades. Una nova era.
Lluís Amiguet, entrevista a Hermann Scheer, “¡Deje de pagar recibos de luz y gas y genere ya su energía!”, La Vanguardia 2-12-2009.