Autoproducció fotovoltaica d'electricitat sense subvencions*


El sector fotovoltaic (...) està negociant amb les autoritats (...) com expandir el negoci de la generació elèctrica amb plaques fotovoltaiques en els edificis residencials i industrials, sense demanar més suports i incentius públics.
La paraula clau, en un país amb 2.700 megawats fotovoltaics instal·lats (primer mercat del món)[aportant el 3% de la demanda elèctrica d'Espanya el 2009] és autoconsum. Ara, la legislació obliga a que l'electricitat generada en les 55.000 instal·lacions fotovoltaiques censades –la major part en horts solars- s'injecti totalment a la xarxa. Però països com Alemanya, Itàlia i Bèlgica permeten que els particulars instal·lin panells, utilitzin en les seves pròpies necessitats l'electricitat que generin i venguin a la xarxa l'excedent. Les empreses fotovoltaiques agrupades en la patronal ASIF –més de 500 societats- volen el mateix. Quan? A partir de 2012.
(...) Els plantejaments (...) es basen en que a mitjans de la dècada serà més rendible emprar l'electritat d'origen fotovoltaic que comprar-la.
(...) el mercat fotovoltaic espanyol pot créixer (...) fins assolir 17.000 megawats el 2020, sense augmentar el cost del sistema. L'autoconsum –d'una energia especialment disponible a Espanya entre març i setembre i a les hores centrals del dia- ajudaria a gestionar la demanda, a l'alleugerir aquesta en hores punta.
En definitiva, el canvi que s'intenta negociar no aportaria sinó avantatges per a unes instal·lacions molts qüestionades que el 2009 van rebre en primes al voltant de 2.200 milions d'euros dels 4.800 que es van destinar al conjunt de les renovables.
(...) Si la proposta s'accepta, es crearien entre 36.000 i 54.000 llocs de treball directes, es reduiria la dependència energètica entre un 4% i un 5%, i el pic de la demanda elèctrica entre el 3% i el 6%.
Tots perfecte. Encara quedaran pendents alguns detalls. (...) Una complicació que no és petita.
Santiago Carcar, Una hucha en el tejado, El País 7-2-2010.