Els efectes del nostre consum


Emissions perilloses
La producció de carn genera tantes emissions [de gasos efecte hivernacle] i despeses d’energia que alguns grups ecologistes fa temps que ho estan denunciant. (...)
Núria Escur, Vivir con menos carne, La Vanguardia 5-1-2010.

Més raons per reduir el consum de carn
Menjar massa carn no és bo. Ho diuen els metges, ho creuen els vegetarians i ho repeteixen els climatòlegs, preocupats per la salut del planeta. El món ric pateix una epidèmia d’obesitat, i ha de canviar la seva dieta. (...)
La generació de gasos efecte hivernacle vinculats a la producció de carn i les emissions metà de les granges agreugen l’escalfament. La FAO senyala que el 18% de les emissions totals procedeix del sector ramader (...).
En gran part el problema és degut a que la ramaderia actual és una maquinària destinada a transformar plantes i vegetals en proteïna animal, per a la qual cosa necessita molta energia (per a fertilitzants, pinsos, collitadores ...). Dues dades: per produir un quilo de carn de vacu es necessiten deu quilos de cereal, i per tenir un quilo de porc cal haver fabricat sis quilos de gra (...).
A més, les granges són un gran focus de metà produït en la digestió dels animals i en la generació de les seves defecacions. Els fems i la fermentació gàstrica i intestinal dels remugants són els principals focus de gasos efecte hivernacle en la ramaderia (...).
"Una vaca amb el seu vedell en una granja és responsable de més emissions anuals de gasos efecte hivernacle que les corresponents al recorregut d'uns 13.000 quilòmetres en un cotxe mitjà" (...).
Cal combatre el metà en les granges. Els experts proposen desenvolupar suplements nutricionals en els pinsos per baixar el metà en un 20% (...). I advoquen per convertir els fems en energia renovable. Per a això, només cal instal·lar digestors anaeròbics (recipient hermètic a temperatura controlada), on els microbis descomponen els fems i el converteixen el biogàs, el qual després es pot cremar per produir calor o electricitat.
Antonio Cerrillo, Un planeta obeso, La Vanguardia 5-1-2010.

170 milions de tones de CO2 innecessàries
Que una bona part dels aliments acabi dia rere dia a les escombraries (...) també genera un alt cost per al medi ambient, inclosa l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. (...) els prop de 89 milions de tones d’aliments que es llencen a Europa a l’any produeixen 170 milions de tones equivalents de CO2. Si no es posa fre al malbaratament, temen que el 2020 l’emissió per part de l’Europa dels 27 es podria apropar als 250 milions de tones equivalents de CO2.
Alicia Rodríguez de Paz, Un dispendi molt nociu per al medi ambient, La Vanguardia 6-11-2011.

Temes relacionats: Aliments als abocadors