Forta contaminació de Pequín (excepte per a uns quants)*

La contaminació de Pequín s’ha convertit en un maldecap per a les autoritats de la capital xinesa. La revelació pública que els mandataris del Partit i del Govern gaudeixen d’aire net des de fa anys ha irritat els habitants d’una de els ciutats més contaminades del món.
És un secret que coneix tothom que a Pequín, com en qualsevol capital del món, les instal·lacions governamentals estan equipades per poder treballar en condicions. (...) a qualitat de l’aire de Pequín ha caigut als pitjors nivells registrats des d’abans dels Jocs Olímpics, a causa de l’ús del carbó com a principal font energètica i a un trànsit rodat molt dens.
El debat és al carrer més que mai. Els pequinesos estan ressentits i frustrats amb la contaminació existent i la falta d’avenços perceptibles en els esforços del Govern per netejar l’atmosfera de la capital. I conèixer que els seus líders es van convèncer de la necessitat d’utilitzar purificadors d’aire fa anys els ha irritat encara més.
(...) [els purificadors d’aire] “Són per tot arreu a Zhognanhai [on viuen i treballen els mandataris xinesos],des de sales d’espera i reunions a piscines i gimnasos” (...).
(...) “Mengen àpats diferents, veuen aigua diferent, utilitzen altres coses, ara fins i tot l’aire, l’element més bàsic de la vida, és diferent per a ells”, du un internauta (...).
(...) el mesurador dels Estats Units qualificava de perillós el grau de contaminació existent a Pequín diumenge, mentre que, segons les dades oficials, l’aire només era contaminat lleugerament. La realitat va ser que, aquell dia, les autoritats van tancar sis autopistes i 200 vols van ser anul·lats o endarrerits a causa d’un núvol gris espès que embolcallava la ciutat.
La premsa oficial xinesa explica que aquestes diferències obeeixen que la Xina no té en compte es partícules fines i perilloses per a la salut.
Isidre Ambrós, La contaminació erosiona la credibilitat del poder a Pequín, La Vanguardia 5-11-2011.