Llar exemplar


Llar a Llinars del Vallès

Molts espanyols han assumit un seriós compromís per aconseguir un país més respectuós amb el medi ambient; han adoptat comportaments o iniciatives que van més enllà de pràctiques molt sabudes, com l'estavi d'aigua o el reciclatge de les escombraries. Estan convençuts que, davant de l'exhauriment dels combustibles fòssils i la necessita d'assolir un model energètic més net, serà necessari molt més que gestos. Uns estalvien energia, altres fins i tot la produeixen. Són maneres d'emprar els recursos de forma més responsable.
(...) Convençuts també de la necessitat de ser autosuficients energèticament, la família de Montserrat Vilaseca i Joan Manel Martín ha convertit la seva casa a Llinars del Vallès en una exemplar llar. La darrera decisió va ser prescindir de la caldera de gasoil per a la calefacció de la casa i substituir-la per una de biomassa, en la qual cremen les restes vegetals procedents de la neteja forestal de la seva finca. La qual cosa els permet a més prevenir greus incendis.
"Tota la casa s'escalfa amb la biomassa del bosc" (...). En la caldera cremen estelles, fruit de la trituració de branques i troncs caiguts. (...) En la seva opinió, els propietaris forestals haurien de tenir en aquest tipus d’instal·lacions un important estímul per netejar els seus boscos de les branques caigudes donant una sortida pràctica a un material que d'altra manera no seria retirat del bosc. "Quanta més gent tingui aquestes calderes millor; així els propietaris forestals tindran una motivació per treure la fusta del bosc, perquè sabran que la gent la comprarà per cremar-la en les seves calderes", opina Martín.
La casa d'aquests ciutadans és tot un compendi d'autosuficiència en tots els nivells. Aprofiten l'energia del sol per generar electricitat i aigua calenta. Utilitzen les cendres en una mescla d'adob agrícola. Reutilitzen les aigües pluvials (...) i les condueixen per mesclar-les amb les que extreuen del pou per potabilitzar-les. I porten les seves aigües grises residuals a una bassa de depuració natural amb plantes (enlloc d'una fosa asèptica), on, mentre passen un procés d'autorregeneració i es netegen, permeten que hi xapotegin els ànecs, abans de ser canalitzades al bosc. Per repetir el cicle. (...)
Antonio Cerrillo, Vecinos con mucho fuelle, Magazine, 11-04-2010.


Estalvi en aire condicionat
Un bon aïllament és la base per impedir l'entrada d'aire calent i la sortida d'aire fred.
Una temperatura de 25° és suficient per mantenir el confort a l'habitatge. (...)
Ajustar el termòstat a una temperatura inferior no comporta que la llar es refredi abans.
En sortir de la casa i durant la nit, convé apagar el sistema de refrigeració.
Amb el sistema de refrigeració funcionant és necessari tancar les finestres i portes exteriors.
Ventilar la llar quan l'aire exterior és més fresc (primeres hores del matí i a la nit).
Instal·lar tendals, tancar persianes i córrer cortines ajuda a evitar l'escalfament de la llar.
Els colors clars en sostres i parets exteriors reflecteixen la radiació solar i eviten l'escalfament.
Un adequat manteniment de la instal·lació millora l'eficiència del sistema.
El simple moviment de l’aire produeix una sensació de descens de la temperatura d’entre 3˚ i 5˚. Els ventiladors de sostre, que usen menys energia que els aparells d’aire condicionat, són ideals per a aquest propòsit.
Consells per estalviar en refrigeració, La Vanguardia 8-05-2011.

Per saber-ne més: Kyoto in the Home